5 βασικά χαρακτηριστικά του σωστού web design

sosto-web-design

5 βασικά χαρακτηριστικά του σωστού web design

Τι θα πρέπει να προσέξετε όταν πρέπει να σχεδιάσετε την πρώτη σας ιστοσελίδα

Η κατασκευή της προσωπικής ή επαγγελματικής σας ιστοσελίδας, το γνωστό σε όλους web design δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι πολύ σημαντικό, ο όλος σχεδιασμός της ιστοσελίδας σας να είναι καθαρός (clean design) και ελκυστικός προκειμένου να προσελκύσετε περισσότερους επισκέπτες και κατά συνέπεια περισσότερους πελάτες.

Κάθε επιτυχημένο web design πρέπει να ακολουθεί μερικά πολύ βασικά χαρακτηριστικά προκειμένου να θεωρηθεί επιτυχημένο.

Καλό θα είναι να διευκρινιστεί ότι όταν αναφερόμαστε σε ένα ολοκληρωμένο και σωστό web design δεν αναφερόμαστε μόνο στο οπτικό κομμάτι, την εμφάνιση δηλαδή της σελίδας. Πολύ βασικό ρόλο παίζει και ο λειτουργικός σχεδιασμός της. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η ιστοσελίδα μας, πρέπει να προσφέρει στους επισκέπτες μια ευχάριστη εμπειρία πλοήγησης και να προβάλλει αποτελεσματικά και με σαφήνεια αυτό για το οποίο μας επισκέφθηκε ο πελάτης.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω.

Ο επισκέπτης έχει αποφασίσει στα πρώτα 7 δευτερόλεπτα

Η πρώτη εντύπωση που θα δημιουργηθεί στον επισκέπτη είναι αυτή που μετράει περισσότερο. Αν στα πρώτα 7 δευτερόλεπτα της επίσκεψής του δεν βρει αυτό που ψάχνει ή του προκαλέσει το οτιδήποτε αρνητική εντύπωση, αμέσως θα αποχωρήσει και θα αναζητήσει άλλες επιλογές. Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά αυτά που θα βελτιώσουν την εμπειρία περιήγησης του χρήστη στην δική σας σελίδα και θα βοηθήσουν να μετατραπεί ο επισκέπτης σε πελάτη;

1 Επιλέξτε κατάλληλα χρώματα

Όλα τα χρώματα και οι χρωματικοί συνδυασμοί που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε στο website σας παίζουν πολύ καθοριστικό ρόλο. Η επιλογή πρέπει να γίνει μετά από προσεκτική μελέτη, να ταιριάζουν στο περιεχόμενο της σελίδας και να μην είναι κουραστικά στο μάτι του επισκέπτη. Πρέπει επίσης να υπάρχει και μια συνοχή στα χρώματα αυτά.

Στο ίντερνετ τα χρώματα είναι λίγο πιο διαφορετικά συγκριτικά με το έντυπο και λέγονται web colours ή HEX colours. Το HEX colour είναι ένας εξαψήφιος αριθμός συν το σύμβολο # που μπαίνει πριν από αυτόν.

Καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας παλέτες χρωμάτων που είναι δημοφιλή στο ευρύ κοινό και δεν προκαλούν τα αισθητήρια όργανα.

2 Επιλέξτε την κατάλληλη γραμματοσειρά

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που θα προσφέρει μεγάλη βελτίωση στην εμπειρία πλοήγησης είναι και η κατάλληλη επιλογή της γραμματοσειράς που θα χρησιμοποιηθεί στα κείμενα της σελίδας σας. Δεν μπορείτε πχ να χρησιμοποιήσετε μια πιο παιδική γραμματοσειρά σε μια μεγάλη επιχείρηση ή εταιρεία. Ο πελάτης έτσι δεν θα πάρει την επιχείρησή σας στα σοβαρά ναι μόνο και μόνο από την γραμματοσειρά.

Καλό θα ήταν επίσης να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές γραμματοσειρές για διαφορετικές μορφές κειμένου. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να επιλέξετε άλλη γραμματοσειρά για τους τίτλους και τις επικεφαλίδες και άλλες για το κυρίως κείμενο, για να μπορεί να καταλάβει ο χρήστης αμέσως.

Σήμερα έχουν επικρατήσει τα Google Fonts τα οποία συνήθως τα τραβάει το θέμα μας απευθείας από τη Google. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και η γραμματοσειρά συμβάλει στο SEO μας γιατί μια ευανάγνωστη και καθαρή γραμματοσειρά αυξάνει το usability και το συνολικό User Experience ή UX.

Επίσης, οι βαριές γραμματοσειρές καθυστερούν στην φόρτωση τους και αυξάνουν την ταχύτητα φόρτωσης.

Θα πρέπει ακόμα να προσέξετε ότι οι γραμματοσειρές της αγγλικής γλώσσας δεν είναι όλες συμβατές με τα ελληνικά και τις ελληνικές γραμματοσειρές. Οι πιο δημοφιλής γραμματοσειρές είναι η σειρά Sans και το μέγεθος του κειμένου το 14 για να είναι ευανάγνωστο σε όλες τις συσκευές, κινητές και μη.

3 Προσθέστε σε κάθε σελίδα τουλάχιστον μία εικόνα

Η προσθήκη τόσο εικόνων όσο και διάφορων γραφικών προσδίδει μια πιο ολοκληρωμένη και επαγγελματική εικόνα στην σελίδα σας, ενισχύοντας το περιεχόμενα και κάνοντάς το πιο ελκυστικό προς τους πελάτες σας. Καλό θα είναι τα γραφικά και οι εικόνες σας να είναι προσεγμένα και υψηλής ανάλυσης προκειμένου να τραβήξουν περισσότερο τα βλέμματα.

Ένα μεγάλο λάθος που κάνει αρκετός κόσμος είναι η προσθήκη υπερβολικά πολλών εικόνων. Ο ρόλος τους πρέπει να είναι ενισχυτικός προς το περιεχόμενο και όχι να το επισκιάζουν.

Σημαντικό ρόλο παίζει το μέγεθος των εικόνων που δεν θα πρέπει για κάθε μια να είναι πάνω από 100kb για λόγους ταχύτητας φόρτωσης, ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το jpg format ως το ποιο καταλληλότερο για τις μηχανές αναζήτησης και το ίντερνετ.

Μην ξεχάσετε να βάλετε στο όνομα του αρχείου εικόνας τη λέξη κλειδί καθώς και το στο alt text.

4 Προσοχή στο παράδοξο της επιλογής

Πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει τον όρο παράδοξο της επιλογής ή στα αγγλικά Paradox of Choice. Στην ουσία ο όρος αυτός μας λέει πως όταν προσφέρονται σε κάποιον πολλές επιλογές, υπάρχει η πιθανότητα να μην διαλέξει καμία από αυτές. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην κουράζετε το χρήστη με πολλές επιλογές πλοήγησης.

Επιλέξετε μερικές ουσιαστικές προκειμένου να τον κρατήσετε και τελικά να αγοράσει αυτό για το  οποίο και επισκέφτηκε την σελίδα σας άλλωστε.

5 Το responsive design είναι κανόνας πλέον στο web design

Για το τέλος αφήσαμε πιστεύω ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του web design και δεν είναι άλλο από το λεγόμενο responsive design. Πολύ πιθανόν να έχετε ακουστά τον όρο αυτό. Με πολύ απλά λόγια πάλι, το responsive design αναφέρεται στην ικανότητα της σελίδας να προσαρμόζετε σε όλα τα μεγέθη οθονών.

Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες από tablet και smartphones, οι οποία μπορεί να είναι και το 80% των επισκεπτών σας, θα αντικρίζουν μια όμορφη και ολοκληρωμένη προβολή της σελίδας σας, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται αριστερά και δεξιά για να δουν το περιεχόμενο. Η ανάγκη πλέον για responsive web design, με την συνεχόμενη αύξηση της χρήσης του διαδικτύου από κινητά τηλέφωνα, είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Επίσης το responsive web design συμβάλει στο καλύτερο SEO της ιστοσελίδας σας ειδικά στις κινητές συσκευές. Αυτό σημαίνει ότι για να μην χάσετε το 50% της επισκεψιμότητας που οφείλεται σήμερα στις κινητές συσκευές θα πρέπει αναγκαστικά και μη η ιστοσελίδα σας να είναι responsive.

Δείτε περισσότερα για το Web Design:

Σχολιάστε