Τι πρέπει να προσέξετε στο web design πέρα από την εμφάνιση του

ti-prepei-na-proseksw-web-design

Τι πρέπει να προσέξετε στο web design πέρα από την εμφάνιση του

Όταν ακούμε τον όρο web design (κατασκευή ιστοσελίδων) το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ένα όμορφο, ελκυστικό, χρωματιστό site. Πολλοί μάλιστα θεωρούν το web design ως μια μορφή ψηφιακής τέχνης. Παρόλα αυτά το web design περιλαμβάνει πολλά περισσότερο από το να κάνει ένα site να δείχνει όμορφο.

Μερικά χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού web design είναι η δομή του, η χρηστικότητα, και η λειτουργικότητα του.

Η δομή ενός site

Από τα πιο σημαντικά στοιχεία ενός site, είναι η δομή του. Αυτό έχει να κάνει με ποιά πλατφόρμα θα χρησιμοποιήσετε για να παρουσιάσετε το περιεχόμενό που θέλετε στο internet. Μπορείτε να γράψετε κώδικα σε PHP, HTML5, CSS ή να κατεβάσετε δωρεάν πακετά όπως το WordPress και το Joomla που έχουν τον κώδικα έτοιμο και κάνετε τις παραμετροποιήσεις. Όλες οι παραπάνω επιλογές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πως μπορεί να επηρεάσει ο κώδικας το SEO;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται με τη δομή και το SEO είναι σχετικά με τον κώδικα που χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα, αν έχετε γραμμές και γραμμές κώδικα που περιλαμβάνει πολλά λάθη ή το να έχετε γραμμές κώδικα που είναι περιττός, μπορεί να προκαλέσει πολύ αργό φόρτωμα του site σας. Οι μηχανές αναζήτησης έχουν την τάση να ευνοούν sites που φορτώνουν γρήγορα, έτσι αυτό μπορεί να επηρεάσει την ταξινομήση του SEO.

Για να διορθώσετε τα λάθη σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το W3C Markup Validation. Αυτό το εργαλείο θα “διαβάσει” τον κώδικα της σελίδας σας και θα εμφανίσει τα λάθη του. Έτι θα μπορείτε να διορθώσετε τυχόν προβλήματα που επηρεάζουν την λειτουργικότητα του site σας. Όταν το site σας έχει τέλεια δομή, το καθιστά πιο εύκολο στη χρήση και στην πλοήγηση.

Κάντε το site φιλικό προς τους επισκέπτες

Ένα περιβάλλον φιλικό προς τους επισκέπτες του (user friendly) αφορά κυρίως τους νέους επισκέπτες να περιηγηθούν στο site για να βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Κάντε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας: Όταν οι επισκέπτες επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας είναι εύκολο για αυτούς να βρουν την πλοήγηση; Μπορούν να πάνε από τη μία σελίδα στην άλλη, και στη συνέχεια να κάνουν πίσω στην αρχική σελίδα; Ή μήπως χάνονται και, ενδεχομένως, να φύγουν απογοητευμένοι;

Μια καλή εταιρεία web design θα είναι σε θέση να δημιουργήσει sitemaps και θα στήσει τη δομή του έτσι ώστε να κάνουν το site σας εύκολο στην πλοήγηση όχι μόνο για τους επισκέπτες αλλά και για τις μηχανές αναζήτησης (spiders).

Πάνω από όλα η λειτουργικότητα

Όταν αναφερόμαστε στη λειτουργικότητα ενός site, δεν αναφερόμαστε μόνο στο περιεχόμενο, αλλά και κατά πόσο αλληλεπιδρά η κάθε σελίδα με την άλλη. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα blog, όπου οι επισκέπτες μπορούν να σχολιάσουν τα άρθρα σας, χρειάζεται να λειτουργεί σωστά. Ιδίως σε μεγάλα forums όπου υπάρχουν πολλοί χρήστες και γράφουν εκατοντάδες μηνύματα την ώρα, θα πρέπει να δουλεύει κάθε κουμπί δημοσίευσης άψογα. Αν για κάποιο λόγο δεν λειτουργήσει σωστά, ο επισκέπτης θα ελαττώσει το χρόνο που θα περνάει στο site σας, οσότου να μην επιστρέψει ποτέ.

Η λειτουργικότητα ενός site μπορεί να περιλαμβάνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Σύνδεσμοι (links) που δεν είναι σπασμένα και δεν οδηγούν σε λάθος σελίδα
  • Τα downloads πρέπει να λειτουργούν σωστά και να είναι εύκολη η πρόσβασή τους
  • Μια σωστή σελίδα αναζήτησης (search) που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να βρίσκουν άμεσα το περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει.

Για όλα τα παραπάνω που αναφέραμε, χρειάζεται να περάσετε αρκετό χρόνο “παίζοντας” με το web design έτσι ώστε να βρείτε τι είναι αυτό που δουλεύει και τι όχι και πως να βελτιώνετε συνεχώς το site σας.

Διαβάστε περισσότερα για το web design:

Σχολιάστε