Τι πρέπει να προσέξω στο web design του site μου;

Τι πρέπει να προσέξω στο web design του site μου;

Τι πρέπει να προσέξω στο web design του site μου;

Το να σχεδιάσει κάποιος ένα site κάθε άλλο παρά απλό είναι. Τόσο ο σχεδιαστής της ιστοσελίδας όσο και ο πελάτης, πρέπει να καθίσουν και να σκεφτούν ορισμένα πράγματα πριν ξεκινήσει το web design. Υπάρχουν πάρα πολλά κοινά λάθη που γίνονται από την αρχή, που έπειτα είναι δύσκολο να διορθωθούν χωρίς να γίνει πλήρης επανασχεδιάση του site. Δείτε παρακάτω μερικά απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνετε ώστε να έχετε πιο οργανωμένη τη δουλειά σας.

Πάρτε στυλό και χαρτί

Πριν ακόμα ανοίξετε τον υπολογιστή σας, πάρτε στυλό και χαρτί και σημειώστε τις απαιτήσεις του site και στη συνέχεια κάντε ένα πρόχειρο σχέδιο του πως φαντάζεστε το site. Δεν χρειάζεται να παιδεύεστε με το Photoshop από την αρχή. Το να έχετε μπροστά σας το χαρτί με τις σημειώσεις σας, βοηθάει περισσότερο στο να δουλέψει το μυαλό σας.

Φτιάξτε τον σκελετό του site

Στον σχεδιασμό ιστοσελίδων όλα ξεκινάτε από την βασική ιδέα στο χαρτί με το πως θέλετε να φαίνεται η ιστοσελίδα σας. Σήμερα αυτό αποφεύγεται με την χρήση έτοιμων templates που προσαρμόζονται στα δεδομένα που θέλετε ή wordpress themes αν χρησιμοποιήσετε το WordPress για την δημιουργία της ιστοσελίδας σας.

Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε αναλυτικά το περιεχόμενο της κάθε σελίδας – πρέπει αρχικά να σκεφτείτε τι σελίδες θα προσθέσετε και πως θα δημιουργήσετε το μενού για να είναι εύκολο στην πλοήγησή του, χωρίς να χάνει τη συνοχή του με το περιεχόμενο. To framework ή ο σκελετός του site είναι από τα βασικότερα στοιχεία που θα πρέπει να δουλέψετε, καθώς θα σας οδηγήσει σε σωστές ή λανθασμένες επιλογές στη συνέχεια.

Επιλέξτε τα χρώματα

Πολύ σημαντικό μέρος του web design αποτελεί και η παλέτα των χρωμάτων που θα επιλέξετε για το site σας. Μπορεί το φούξια να είναι το αγαπημένο σας χρώμα, αλλά αν το χρησιμοποιήσετε για background, θα έχετε μεγάλο πρόβλημα με το χρώμα της γραμματοσειράς και επιπλέον πολλοί επισκέπτες θα παραπονεθούν ότι είναι κουραστικό για τα μάτια τους. Τα έντονα χρώματα είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται σε λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά, ενώ τα πιο απαλά (πχ μπεζ, γκρι ανοιχτό) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ευρύτερα σημεία.

Το χρωματολόγιο της ιστοσελίδας σας είναι πολύ σημαντικό στο να δίνει ένα αρμονικό τελικό αποτέλεσμα στον χρήστη και φυσικά να μην κουράζει τα μάτια ούτε τον τελικό χρήστη.

Προτιμήστε ένα βασικό χρώμα και μία ή περισσότερες αποχρώσεις του. Για παράδειγμα, το facebook έχει τέσσερα μπλε, το βασικό και τρεις άλλες αποχρώσεις συν το λευκό.

Γραμματοσειρές

Άλλο ένα στοιχείο που δίνει τον τόνο σε ένα site είναι οι γραμματοσειρές. Χρησιμοποιείστε διαφορετικές γραμματοσειρές σε σημεία που θέλετε να κάνετε focus (πχ σε τίτλους) αλλά μην το παρακάνετε και χάσει το ύφος του το site.

Περίεργες γραμματοσειρές καλό είναι να αποφεύγονται ενώ πολλές γραμματοσειρές έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα στη μετάφραση τους στα ελληνικά ή καλύτερα στην Ελληνική τους έκδοση ενώ στην αγγλική ήταν τέλειες.

Αφιερώστε χρόνο

Το web design απαιτεί αρκετό χρόνο, τόσο για να υλοποιηθεί το μέρος του κώδικα, όσο και το σχεδιαστικό. Πολλές φορές βιαζόμαστε στο να έχουμε μια γρήγορη λύση, αλλά αυτό θα μας τιμωρήσει σχετικά άμεσα. Πτώση επισκεψιμότητας άρα και πτώση πώλησης προϊόντων/υπηρεσιών. Δώστε προσοχή στις λεπτομέριες και κάντε αρκετό googl-άρισμα για να πάρετε ιδέες για το web design του site σας.

Διαβάστε περισσότερα για το web design:

4 σκέψεις στο “Τι πρέπει να προσέξω στο web design του site μου;”

Σχολιάστε