9 Tips για να επιταχύνετε το WordPress

wordpress_speed

9 Tips για να επιταχύνετε το WordPress

Το WordPress είναι μια εκπληκτική πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου και κατασκευής ιστοσελίδων, παρ’ όλα αυτά μπορεί η φόρτωση μιας ιστοσελίδας να είναι αργή ή να γίνει αργή στην πορεία.

Χωρίς να λάβετε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, θα μπορούσατε να καταλήξετε με μια ιστοσελίδα που αργεί πάρα πολύ να φορτώσει.

Αυτό δεν θα ήταν μόνο ταλαιπωρία για τους τακτικούς επισκέπτες της σελίδας, αλλά θα σας προκαλούσε  και ζημία αφού θα χάνατε συνεχώς συνδρομητές και πελάτες.

Γιατί είναι σημαντική η ταχύτητα της WordPress ιστοσελίδας σας

Όταν κάποιος που επισκέπτεται το site σας για πρώτη φορά, έχει μόνο μερικά δευτερόλεπτα για να πεισθεί και να συνεχίσει την ανάγνωση.

Σύμφωνα με μια έκθεση από την ομάδα αναζήτησης της Microsoft Bing, μια καθυστέρηση 2 δευτερολέπτων στην σελίδα ανταπόκρισης μειώνει την  ικανοποίηση των χρηστών κατά 3,8%, αυξάνει την  απώλεια εσόδων ανά χρήστη κατά 4,3%, και μειωμένη τα κλικ περίπου 4.3 %.

Αν το site σας παίρνει πάρα πολύ ώρα για να φορτώσει, οι περισσότεροι επισκέπτες θα έχουν φύγει και θα τους χάσετε χωρίς να έχετε την ευκαιρία να λανσάρετε το προϊόν σας.

Πώς να επιταχύνετε τη WordPress ιστοσελίδα σας

1. Επιλέξτε ένα καλό hosting

Μπορεί να θεωρείτε την φιλοξενία της ιστοσελίδας σας ένα απλό θέμα  το οποίο θα προσπεράσετε εύκολα, ωστόσο, μια άσχημη επιλογή hosting μπορεί να οδηγήσει σε  προβλήματα που θα επηρεάσουν την ιστοσελίδας σας.

Ένας από τους  από τους παράγοντες που μπορούν να αλλοιώσουν την κατάταξή σας στις μηχανές αναζήτησης της Google είναι το hosting από γεωγραφική και λειτουργική άποψη.

Αν  σας ενδιαφέρει το γεωγραφικό ή το τοπικό SEO θα πρέπει το web hosting σας να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον στόχο σας. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους, για να έχει ταχύτερη απόκριση ο server σας και για να ανεβείτε στα γεωγραφικά αποτελέσματα της Google.

Για να αποφύγετε το άγχος για το site σας επενδύστε στη σωστή φιλοξενία.  Mια καλή λύση  για την ελληνική αγορά είναι η TopHost. Όλα τα πακέτα της Tophost φιλοξενούνται σε servers στην Ελλάδα και σας δίνουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε ταχύτητες δικτύου έως και 5 φορές πιο γρήγορες από αντίστοιχες στην Αμερική και Ευρώπη.

2. Ξεκινήστε με ένα σωστό θέμα

Τα WordPress Themes είναι ίσως ο βασικότερος παράγοντας επιτυχίας ενός WordPress site.  Γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να βρείτε  ένα επαγγελματικό WordPress Theme το οποίο να καλύπτει τις απαιτήσεις σας ενώ παράλληλα να συνδυάζει ταχύτητα και SEO design.

Μια συμφέρουσα και οικονομική λύση αποτελούν  τα Genesis WordPress Themes καθώς  έχουν το καλύτερο SEO παγκοσμίως και έχουν απεριόριστες δυνατότητες να υποστηρίξουν κάθε site, είτε αυτό είναι e-shop, blog, site ή forum.

3. Μειώστε την εικόνα του Gravatar

Το Gravatar σας είναι μια εικόνα η οποία σας ακολουθεί σε όλους τους ιστότοπους, ενώ εμφανίζεται  δίπλα από το όνομα σας όταν κάνετε ενέργειες όπως η ανάρτηση μηνυμάτων στην ιστοσελίδα σας. Πολλά  blogs ωστόσο την έχουν τελείως απενεργοποιημένη για λόγους οικονομίας χώρου και χρόνου.

4. Βελτιστοποιήστε τη βάση δεδομένων του WordPress 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια πρόσθετα όπως το  WP-Optimize και το WP-DB Manager τα οποία είναι σε θέση να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον όγκο της βάσης δεδομένων και με αυτό τον τρόπο να βελτιώσετε την απόδοσή της.

Με τη χρήση αυτών των plugins θα δείτε διαφορά στη βάση δεδομένων σας όσον αφορά τα spam, post revisions, drafts, tables, κτλ. με αποτέλεσμα να μειώσετε τον άχρηστο όγκο και φόρτο εργασίας τη βάσης.

5. Βελτιστοποιήστε τις εικόνες σας αυτόματα

Η Yahoo διαθέτει έναν βελτιστοποιητή εικόνας που ονομάζεται Smush.it και μειώνει δραστικά το μέγεθος του αρχείου της εικόνας, ενώ  παράλληλα δεν υπάρχει μείωση της ποιότητας της.

Ακόμη, υπάρχει ένα καταπληκτικό δωρεάν plugin που ονομάζεται WP-SmushIt που θα μπορέσει να μειώσει το μέγεθος των αρχείων αυτόματα κατά την διαδικασία φόρτωσης νέων εικόνων στο site σας. Γι αυτό δεν υπάρχει λόγος να μην το εγκαταστήσετε!

6. Βελτιστοποιήστε την αρχική σελίδα σας για να φορτώνει γρήγορα

Μια συμβουλή που θα μπορούσε να σας βοηθήσει αρκετά και να δείτε σημαντική διαφορά στο χρόνο ανταπόκρισης της ιστοσελίδας σας είναι να ελαφρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο την αρχική σας σελίδα. Για να πραγματοποιήσετε κάτι τέτοιο μπορείτε να δημιουργήσετε την αρχική σας με βάση τα εξής :

  • Εμφανίζονται αποσπάσματα αντί της πλήρους δημοσίευσης
  • Μειώσετε τον αριθμό των δημοσιεύσεων ανά σελίδα
  • Αφαιρέσετε περιττά widgets από την αρχική σελίδα
  • Αφαιρέσετε ανενεργά plugins και widgets που δεν χρειάζεστε

Μια καθαρή και εστιασμένη αρχική σελίδα θα βοηθήσει τo site σας όχι μόνο να δείχνει καλά, αλλά και να φορτώνει πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να έχετε όλο και περισσότερους ικανοποιημένους επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας.

7.  Ενεργοποιήστε τα Caching plugins

Τα WordPress plugins είναι πολύ χρήσιμα, και προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες στην ιστοσελίδα σας. Βελτιώνουν την ταχύτητα και την εμπειρία του χρήστη. Τα πιο πολλά από αυτά είναι δωρεάν και μπορείτε να τα βρείτε στο αποθετήριο των πρόσθετων στο https://wordpress.org/ .

Τα λεγόμενα caching plugins  αναλαμβάνουν την απομνημόνευση των σελίδων του WP σαν να είναι στατικές. To γνωστό και αποτελεσματικό plugin γι αυτό τον σκοπό είναι το W3 Total Cache το οποίο είναι εύκολο στην εγκατάσταση αλλά και στην παραμετροποίησή του.

Αμέσως, θα δείτε κάποιο διαφορά στην ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδα σας  αφού θα πραγματοποιείται μερικά δευτερόλεπτα ταχύτερα.

8. Αντικαταστήστε την PHP με στατική HTML 

Αυτό είναι λίγο πιο προχωρημένο, αλλά μπορεί να μειώσει δραστικά το χρόνο φόρτωσης της σελίδας σας. Για να δείτε περισσότερα μια και αναφέρεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, μελετήστε απευθείας την πηγή που μπορεί να σας βοηθήσει: The 3 Easiest Ways to Speed Up WordPress .

9.  Χρησιμοποιήστε το Cloudflare

Αυτό είναι παρόμοιο με τη παραπάνω ενότητα σχετικά με τη χρήση CDN, αλλά η Cloudflare κατέχει την καλύτερη analytics web θέση καλό θα ήταν να συμπεριληφθεί ξεχωριστά.

Όλα τα αγαπημένα σας μεγάλα blogs κάνουν χρήση αυτού.

Ουσιαστικά, ένα CDN, ή το περιεχόμενο δίκτυο διανομής, λαμβάνει όλα τα στατικά αρχεία σας έχετε στο site σας (CSS, Javascript και τις εικόνες κ.λπ.) και επιτρέπει στους επισκέπτες να τα κατεβάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα αρχεία σε διακομιστές.

Το Cloudflare, μαζί με το plugin W3 Total Cache που αναφέρθηκε παραπάνω, είναι ένας πραγματικά ισχυρός συνδυασμός που θα βελτιώσει σημαντικά όχι μόνο την ταχύτητα, αλλά και την ασφάλεια του site σας.

Εάν βρίσκεστε στη φάση της κατασκευής μια καινούριας ιστοσελίδας, καλό θα ήταν να ζητήσετε την συμβουλή μιας εταιρείας κατασκευής ιστοσελίδων.

Δείτε περισσότερα για την κατασκευή ιστοσελίδων:

Σχολιάστε