Ψηφιακό μάρκετινγκ: βλέμμα στο μέλλον
Υπάρχει κανένας που να μπορεί να φανταστεί πλέον τη ζωή του χωρίς ίντερνετ; Από την καθημερινή ενημέρωση, τη συνομιλία με φίλους και γνωστούς και τη χρήση του διαδικτύου για τη δουλειά, το ίντερνετ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Και δικαίως καθώς μας προσφέρει αμέτρητες επιλογές: από άπειρες επιλογές διασκέδασης και παιχνιδιών, όπως το ψηφιακό καζίνο στο www.novibet.gr μέχρι και ηλεκτρονικά καταστήματα που πουλάνε δυνητικά τα πάντα. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου αριθμού καταστημάτων υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός και η ανάγκη για ψηφιακό μάρκετινγκ αυξάνεται συνεχώς.
Επί του παρόντος, οι στρατηγικές ψηφιακού μάρκετινγκ αποτελούν σημαντικό ρόλο στα κανάλια διανομής προϊόντων ή υπηρεσιών διαφόρων εταιρειών. Το ψηφιακό μάρκετινγκ αντιπροσωπεύει ένα κανάλι καινοτομίας που απαιτεί περισσότερες επενδύσεις κάθε μέρα και είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας χάρη στην υψηλή εμπορευματοποίηση υπολογιστών και κινητών συσκευών παγκοσμίως. Τα κύρια πλεονεκτήματά του είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα, το χαμηλό κόστος παραγωγής και οι ευέλικτοι προϋπολογισμοί.
Παρόλο που το ψηφιακό μάρκετινγκ αποτελεί μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία, υπάρχουν ορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται πάντα.
-
Ανάλυση προϊόντος (εισαγωγή ή διάγνωση)
Αφορά κάθε μια από τις μεταβλητές του προϊόντος στην αγορά: Γιατί το κοινό θα επιλέξει το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρετε; Γιατί πρέπει να επιλέξει το δικό σας προιόν έναντι των προιόντων των ανταγωνιστών; Πώς είναι η τιμή σας σε σύγκριση με τους άλλους; Η ανάλυση αυτών των μεταβλητών θα σας βοηθήσει να ορίσετε την κύρια στρατηγική σας.
-
Η δημιουργική λύση (το concept):
Από τις μεταβλητές που έχουν οριστεί, θα σχεδιαστεί το μήνυμα με το οποίο θα γνωστοποιηθεί το προϊόν, τα πλεονεκτήματα και η αξία του.
-
Τα διαφοροποιητικά στοιχεία:
Να θυμάστε ότι πάντα θα υπάρχουν στοιχεία στο προϊόν σας που το κάνουν να ξεχωρίζει. Πριν από τη λήψη αποφάσεων, πραγματοποιήστε μια συγκριτική αξιολόγηση (δράσεις που μελετούν διαφορετικές διαδικασίες το ανταγωνισμού). Θα σας δείξει διάφορες εναλλακτικές λύσεις και θα μάθετε σημαντικές πληροφορίες για τον ανταγωνισμό σας.
-
Πεδίο εφαρμογής:
Τι θέλετε να επιτύχετε με την εκστρατεία; Λάβετε υπόψη ότι εάν θέλετε να λειτουργήσει η καμπάνια σας, πρέπει να παρέχετε αρκετά εργαλεία για να έχετε μεγάλη επίδραση στον στόχο σας.
-
Ορισμός στόχων (γενικοί και ειδικοί)
Ορίστε τους μετρήσιμους στόχους σας (κυκλοφορία, πωλήσεις). Όταν ορίσετε ένα στόχο, θα υπάρξει ένας ορίζοντας ή ένας τρόπος για να προχωρήσετε μπροστά, αλλά να είστε ρεαλιστές. Όσο πιο σταθεροί είστε, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.
-
Πλάνο δράσης
Πώς θα το κάνετε; Ποια μέτρα πρέπει να ακολουθηθούν; Καθορίστε τους ένα προς ένα για να εξασφαλίσετε ότι θα μπορείτε να αξιολογήσετε καλύτερα τα αποτελέσματα.
-
Προϋπολογισμός
Για μια εκστρατεία ψηφιακού μάρκετινγκ, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την απόδοση των αριθμών που επενδύθηκαν. Υπολογίστε ένα σύνολο για την γενική επένδυση και στη συνέχεια διαιρέστε την επένδυση που αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τα διαφορετικά μέσα.
-
Πρόγραμμα
Τοποθετήστε κάθε μια από τις ενέργειες του σχεδίου σε ένα ημερολόγιο για να μπορείτε να ελέγξετε την εκτέλεση των ενεργειών αλλά και τους προϋπολογισμούς.
-
Τμηματοποίηση του κοινού σας:
Καθορίστε το κοινό-στόχο σας με σαφή και ακριβή τρόπο. Διερευνήστε τις οδηγίες αναφοράς πολύ καλά, ώστε να μην σπαταλάτε τον προϋπολογισμό σας. Διαχωρίστε τις διαφημίσεις καλά σε μια συγκεκριμένη ομάδα κοινού. Θα εξασφαλίσετε ποιοτική κίνηση.