Πως να κάνετε το WordPress να φορτώνει πιο γρήγορα;

website-Speed

Πως να κάνετε το WordPress να φορτώνει πιο γρήγορα;

Πόσο γρήγορα φορτώνει το WordPress website σας;

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της ιστοσελίδας σας, είναι το πόσο γρήγορα φορτώνει. Μικρότερος χρόνος φόρτωσης της σελίδας συνεπάγεται περισσότερους επισκέπτες και καλύτερη κατάταξη στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Κανείς δεν θέλει να περιμένει να φορτώσει μια αργή ιστοσελίδα. Αν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα δεν έχει πρόσβαση σε αυτή, είναι πολύ πιθανό να πλοηγηθεί σε κάποια άλλη ιστοσελίδα.

Πριν δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την WordPress ιστοσελίδα μας να φορτώνει σε μικρότερο χρόνο, ας δούμε πώς μπορούμε να μετρήσουμε το χρόνο αυτό.

Δύο πολύ χρήσιμα εργαλεία για την μέτρηση του χρόνου φόρτωσης αλλά και την ανάλυση των αρχείων που φορτώνονται, είναι το Google PageSpeed Insights και το Pingdom Website Speed Test.

Google PageSpeed Insights

Το Google PageSpeed Insights είναι το επίσημο εργαλείο της Google που μετράει την σχετική ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας συγκριτικά με όλες τις ιστοσελίδες που υπάρχουν στο ίντερνετ και την κατατάσει σε ποσοστημόρια.

Θα πρέπει να είστε πάνω του 60% για κινητά και για σταθερές συσκεύες στην κλίμακα 0 έως 100. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο πιο ψηλά είστε στην κλίμακα της Google, τόσο πιο καλά θα τα πάτε στην κατάταξη της ιστοσελίδας σας στα αποτελέσματα αναζήτησης ceteris paribus.

Η απόλυτη βελτιστοποίηση στον τομέα της εντός σελίδας SEO έχει να κάνει με την ταχύτητα φόρτωσης και εκτός από όλα τα υπόλοιπα εν τέλει θα πρέπει να βελτιστοποιήσετε και την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας.

Pingdom Speed Test

Για να μετρήσετε την πραγματική ταχύτητα φόρτωσης πιστεύω ότι το καλύτερο εργαλείο είναι το Pingdom Speed Tool που μετράει από διάφορες περιοχές της υφηλίου την πραγματική ταχύτητα φόρτωσης και σας δίνει σε σχεδιάγραμμα ροής (waterfall) το τι καθυστερεί την ιστοσελίδα σας.

Φροντίστε να κρατήσετε τον χρόνο φόρτωσης κάτω του ενός δευτερολέπτου άμα αυτό είναι εφικτό για να μπορέσετε να εξασφαλίσετε τα μέγιστα οφέλη από άποψη χρηστικότητας για την ιστοσελίδα σας.

Εκτός από τα δύο αυτά παραπάνω εργαλεία SEO για την έρευση της ταχύτητας φόρτωσης και την βελτίωση της υπάρχουν δεκάδες άλλα όπως το Yslow και πολλά άλλα που πιστεύω ότι δεν θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα.

Πρόγραμμα …αδυνατίσματος για το WordPress

Ακολουθώντας τις παρακάτω ενδεικτικές συμβουλές, μπορούμε να μειώσουμε το χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας μας.

Το αδυνάτισμα κάνει καλό σε όλους ακόμα και στην ιστοσελίδα σας.

1. Επιλογή γρήγορου web-hosting

Ένας γενικός κανόνας είναι η επιλογή ενός Ευρωπαϊκού server για να φιλοξενήσει τα αρχεία της ιστοσελίδας μας είναι μονόδρομος. Γιατί όχι Αμερικανικό server; Γιατί τα δεδομένα διασχίζουν τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσω υποβρυχίων καλωδίων. Μικρότερο μήκος καλωδίου κατά εκατοντάδες χιλιόμετρα μπορεί να εγγυηθεί πιο γρήγορη ανταπόκριση, δε νομίζετε;

Πέρα από την τοποθεσία του server, καλό θα είναι να κάνουμε μια έρευνα αγοράς για μια εταιρεία φιλοξενίας με γρήγορα μηχανήματα (servers) που να υποστηρίζουν WordPress (Linux Hosting) και αξιόπιστη εξυπηρέτηση.

Μπορείτε να δείτε μερικές επιλογές για το το κατάλληλο WordPress hosting για εσάς.

2. Επιλογή του κατάλληλου WordPress theme

Πολλές φορές τα έτοιμα themes για WordPress φορτώνουν ένα σωρό αρχεία CSS και JavaScript, ή κάνουν πολλές και περιττές κλήσεις στη βάση δεδομένων (queries) για να δημιουργήσουν περιεχόμενο που θα μπορούσε να παραχθεί και με λιγότερο κώδικα. Πολλά έτοιμα themes επίσης, για λόγους επεκτασιμότητας και ευρείας κάλυψης όλων των πιθανών χρήσεων που μπορεί να έχει το website σας, φορτώνουν ένα σωρό επιλογές και τρέχουν δεκάδες γραμμές κώδικα που δεν θα χρησιμοποιήσουμε πρακτικά ποτέ σε μια μετρίου μεγέθους ιστοσελίδα WordPress.

Επιλέξτε ένα απλό, καθαρό και ευέλικτο theme για το WordPress, ή σκεφτείτε τη λύση της ανάπτυξης ενός custom theme: Στο Pmar βελτιστοποιούμε των κώδικα ώστε να έχει ό,τι ακριβώς χρειάζεστε και τίποτε παραπάνω, χρησιμοποιώντας τα λιγότερα δυνατά αρχεία CSS και JavaScript, με γνώμωνα την γρήγορη φόρτωση της ιστοσελίδας σας.

Στην πορεία μου σαν develorer και SEO expert έχω δοκιμάσει πάνω από 1.000 θέματα. Άλλα δωρεάν και άλλα επί πληρωμή.

Κατέληξα να επιλέγω θέματα για το WordPress που έχουν τον ελάχιστο κώδικα και είναι μινιμαλιστικά.

3. Ξεκαθάρισμα των plugins του WordPress

Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ.

Τα υπερβολικά πολλά plugins μπορούν να καθυστερήσουν σημαντικά την απόδοση του WordPress ιστοτόπου σας. Κάθε plugin, πέρα από τις κλήσεις που κάνει στη βάση δεδομένων, πολλές φορές (για λόγους συμβατότητας) φορτώνει – όπως και στην περίπτωση των themes – αρχεία CSS και JavaScript σε κάθε σελίδα. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τα Plugins για κάποια συγκεκριμένη σελίδα και δεν θα πρέπει να καθυστερούν όλες τις σελίδες μας με το να φορτώνουν περιττά αρχεία.

Καλό είναι να χρησιμοποιούμε τα λιγότερα – στο μέτρο του δυνατού – Plugins για το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε, να διαγράφουμε παλιά plugins που δεν χρησιμοποιούμε πια, και αν είμαστε λίγο πιο εξοικειωμένοι με τον κώδικα WordPress, να μην επιτρέπουμε να φορτώνουν τα αρχεία τους σε όσες σελίδες δεν χρειάζομαστε.

Εάν ξέρουμε τι κάνουμε (και είμαστε σίγουροι οτι δεν θα «χαλάσουμε» το site μας), προσθέτουμε στο functions.php του theme μας τα 2 κομμάτια κώδικα, ανάλογα με το πιο CSS στύλ ή κώδικα JavaScript ενός Plugin θέλουμε να φορτώσουμε επιλεκτικά. Για παράδειγμα, στο πρώτο κομμάτι δίνουμε εντολή να μην φορτώνεται το JavaScript ενός plugin αν δεν βρισκόμαστε στη σελίδα Login, ενώ στο δεύτερο να μην φορτώνει το αρχείο CSS με τα στυλ του newsletter, εάν δεν είμαστε στη σελίδα «Newsletter».

add_action( ‘wp_print_scripts’, ‘mw_deregister_javascript’, 100 );
function mw_deregister_javascript() {
if ( !is_login_page() ) {
wp_deregister_script( ‘το-script-του-plugin-μου’ );
}
}

add_action( ‘wp_print_styles’, ‘mw_deregister_styles’, 100 );
function mw_deregister_styles() {
if ( !is_page(‘newsletter’) ) {
wp_deregister_style( ‘το-css-του-plugin-μου’ );
}
}

4. Βελτιστοποίηση εικόνων

Όσο και να βελτιστοποιήσουμε τον κώδικα μιας ιστοσελίδας, αν το μέγεθος των εικόνων παραμένει μεγάλο, δεν θα δούμε μεγάλη διαφορά στον χρόνο φόρτωσης. Ένας τρόπος είναι να μην χρησιμοποιούμε μεγάλες εικόνες εκεί που δεν χρειάζεται, και σε καμία περίπτωση να μην εμφανίζουμε μια εικόνα 2048×2048 pixels σε σμίκρυνση 150×150 pixels. Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε την λειτουργικότητα των thumbnails που δημιουργεί αυτόματα το WordPress (αν το υποστηρίζει το theme μας) ή να χρησιμοποιήσουμε μια άλλη, μικρότερη εικόνα.

Μπορούμε επίσης να γλιτώσουμε αρκετά kilobytes από τις ήδη ανεβασμένες εικόνες μας, με ένα plugin όπως το EWWW Image Optimizer, το οποίο συμπιέζει σε ένα βαθμό τις εικόνες μας χωρίς να χαλάει η ποιότητα τους. Αθροιστικά αυτό μπορεί να έχει θετική επίπτωση στο χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας μας.

Μερικά ακόμα πολύ χρήσιμα πρόσθετα για βελτιστοποίηση εικόνων είναι το Smush it και το WebP Express.

5. Βελτιστοποίηση των Widgets

Σίγουρα τα δεκάδες widgets φαντάζουν όμορφα, αλλά μάλλον καθυστερούν το WordPress περισσότερο από όσο του κάνουν καλό με την ποικιλία που προσθέτουν.

Μην φορτώνετε όλα σας τα widgets σε όλες τις σελίδες! Δοκιμάστε το plugin Display Widgets ή παραμετροποιήστε την sidebar του theme σας ώστε να φορτώνει ανάλογα την σελίδα, επιλεκτικά τα απαραίτητα widgets.

6. Βελτιστοποίηση της βάσης δεδομένων

Ως γνωστόν, το WordPress χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων MySQL για να αποθηκεύει το περιεχόενο και τις ρυθμίσεις μας. Η βάση δεδομένων είναι σαν ένας μαυροπίνακας όπου γράψε – σβήσε με την κιμωλία μένουν υπολείμματα ή άχρηστα, ξεχασμένα δεδομένα, που όχι μόνο πιάνουν χώρο, αλλά καθυστερούν την ανάγνωση της βάσης δεομένων. Ειδικά σε μεγαλύτερα websites με χιλιάδες άρθρα και εκατοντάδες χρήστες, η βάση δεδομένων μπορεί να γίνει χαοτική.

Πέρα από την χρήση ενός Plugin, όπως το εξαιρετικό WP-Optimize για την «καθαριότητα» και το «συμμάζεμα» της βάσης δεδομένων, αν είμαστε εξοικειωμένοι μπορούμε (αφού πρώτα κρατήσουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας) να επέμβουμε απευθείας στη βάση δεδομένων (π.χ. μέσω του phpmyadmin) και να διαγράψουμε πίνακες (tables) από παλιά plugins που δεν χρησιμοποιούνται πια: Μικρότερη βάση δεδομένων = Γρηγορότερη ανταπόκριση και σερβίρισμα της σελίδας.

 

7. Αντικατάσταση της δυναμικής PHP με στατική HTML όπου είναι εφικτό

Μπορεί η ιστοσελίδα μας με το WordPress να είναι δυναμική, αλλά στην πράξη κάποια στοιχεία της παραμένουν στατικά. Για απλά πράγματα, όπως η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας, π.χ. http://www.makeweb.gr/ δεν χρειάζεται κάθε φορά η php να κάνει μια κλήση στη βάση δεδομένων ώστε να επιστρέφει το url. Μπορούμε δηλαδή να αντικαταστήσουμε το theme μας το γενικό:

<a href=”<?php bloginfo(‘url’); ?>”><?php bloginfo(‘name’); ?></a>
απευθείας με το:

<a href=”https://pmar.gr/”>Pmar.gr</a>
Ομοίως για άλλα άχρηστα calls προς τη βάση δεδομένων, αφού παραλείποντας ή αντικαθιστώντας τα μπορούμε να εξοικονομήσουμε πολίτιμο χρόνο.

Με παρόμοια λογική το εικονίδιο favicon, τη διεύθυνση του rss feed μας, ή ακόμα ακόμα (ξεφεύγοντας από τη λογική του WordPress) ένα banner που δεν πρόκειται να το αλλάξουμε, μπορούμε να τα προσθέσουμε μέσα στον κώδικα του theme ώστε να φορτώνουν αμέσως, και όχι μετά από αντίστοιχες κλήσεις στη βάση δεδομένων. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για τα .css και .js αρχεία μας, κάτι που έχει εφαρμογή όταν μιλάμε για custom theme, επιταχύνοντας έτσι την διαδικασία φόρτωσης της σελίδας.

8. Χρησιμοποιήστε ένα caching plugin

Με την βοήθεια ενός plugin όπως το W3 Total Cache μπορείτε να επιταχύνετε την ιστοσελίδα σας, καθώς με κάθε νέα επίσκεψη, αντί να γίνονται κλήσεις στη βάση δεδομένων και να δημιουργείται δυναμικά η καθε σελίδα, ο επισκέπτης βλέπει μια «αποθηκευμένη» εκδοχή αυτής, η οποία σερβίρεται – όπως είναι λογικό – πιο γρήγορα από τον server.

Συνεχίστε να βελτιστοποιείτε την ταχύτητα φόρτωσης

Ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες, με τη βοήθεια εξειδικευμένων plugins, και με στοχευμένες παρεμβάσεις μπορούμε να βελτιώσουμε τον χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας μας, τουλάχιστον σε ένα αποδεκτό μέγεθος, που δεν θα αποθαρρύνει τους επισκέπτες μας ούτε τις μηχανές αναζήτησης.

Ο δρόμος για την βελτιστοποίηση της ταχύτητας είναι αέναος και κάθε χρόνο βγαίνουν καινούρια plugins και καινούρια σταθμά και μέτρα στην βελτιστοποίηση ιστοσελίδων με στόχο την ολοένα και ταχύτερη φόρτωση της ιστοσελίδας σας.

Ζητήστε τώρα προσφορά για SEO και προώθηση ιστοσελίδων

ZITISTE-PROSFORA-SEO-3

Σας ενδιαφέρει να ανεβείτε στην πρώτη θέση της Google;

Ζητήστε τώρα προσφορά προώθησης

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

GOOGLE COMPTETITION PMAR

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!

registration-button-pmar

Δείτε περισσότερα για το WordPress και το SEO:

 

 

 

Σχολιάστε